Scouting herkent zich niet in terugloop vrijwilligers

uren vrw gin2015

Vandaag presenteert bijzonder hoogleraar René Bekkers zijn onderzoek naar vrijwilligerswerk in Nederland. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat Nederlanders steeds minder vrijwilligerswerk doen. Dit heeft een nadelig effect op onze samenleving.

In 2010 deed nog 41% van alle Nederlanders vrijwilligerswerk. Dit percentage is in 2014 gedaald naar nog maar 37%. Niet alleen dit percentage is gedaald, maar ook het aantal uren dat vrijwilligers actief zijn, zakt. In 2012 besteedde een vrijwilliger gemiddeld 21 uur per maand aan vrijwilligerswerk. Dit is in 2014 gezakt naar gemiddeld 18 uur per maand.

Gelukkig zien we dit niet terug bij Scouting Nederland. Scouting Nederland heeft sinds januari 2012 juist ruim 1000 vrijwilligers welkom geheten. Deze vrijwilligers besteden gemiddeld 32 uur per maand aan hun vrijwilligerswerk. Mede dankzij deze vrijwilligers krijgen meiden en jongens bij Scouting de kans om zich persoonlijk te ontwikkelen en elke week uitdagende activiteiten te ondernemen. Omdat Scouting Nederland elk kind deze kans wil bieden, zijn nieuwe vrijwilligers altijd nog welkom. Er zijn namelijk helaas nog steeds enthousiaste kinderen die bij Scouting willen, maar op een wachtlijst geplaatst worden vanwege een tekort aan vrijwilligers.

Voor meer informatie over het onderzoek: https://renebekkers.wordpress.com/2015/04/20/vrijwilligerswerk-in-nederland-neemt-af/