Knopen

Om met hout en touw waanzinnige (of onzinnige) objecten te maken is natuurlijk te gek. Dit betere scoutingwerk vereist echter wel de nodige uitleg en oefening.

Met de platte knoop maak je twee touwen aan elkaar vast die even dik zijn. Eigenlijk is deze knoop niks anders dan twee lussen die in elkaar zijn geslagen.

Als je twee touwen aan elkaar wilt maken die niet even dik zijn gebruik je de schootsteek. Met het dikste touw maak je een lus, met het andere touw maak je de knoop.

De mastworp gebruik je om een touw aan een paal vast te maken. De meeste sjorringen beginnen hiermee. Ook de vlaggelijn maak je met de mastworp vast.

Met de paalsteek maak je een niet schuivende lus in een touw. Omdat de paalsteek niet schuift, is de lus ook aan het einde van een reddingslijn te gebruiken.

De achtknoop zorgt voor een verdikking in het uiteinde van een touw. Hierdoor glipt het touw niet makkelijk uit een katrol.

Met de timmersteek maak je snel een touw aan een paal vast. Zo kun je de paal makkelijk verplaatsen. Hij wordt ook gebruikt als begin van de kruissjorring.

Het opbossen van een touw doe je door het touw dubbel te nemen, waarbij je erop let dat er geen knopen in het touw zitten. Sla het touw enkele malen om je arm. Wikkel het laatste stukje touw om de bos heen en steek het einde onder het gewikkelde stukje door, daarna door de lussen.

Sjorringen worden gebruikt om palen met behulp van touw aan elkaar vast te maken. Zorg ervoor dat je de sjorring netjes maakt, want dan is de verbinding ook veel steviger. Je hebt er tenslotte niks aan als de sjorring even later al weer los zit.

Een achtvormige-sjorring gebruik je om een driepoot te maken. Je slaat het touw om de palen met een achtvormige beweging. Als dit enkele keren gedaan is ga je woelen. Hiermee trek je de wikkelingen strak op elkaar.

De kruissjorring gebruik je om twee palen aan elkaar vast te maken die niet meer van stand hoeven te veranderen. Ook als de palen niet loodrecht op elkaar staan gebruik je deze sjorring.

De diagonaalsjorring gebruik je om twee palen die elkaar kruisen te verbinden. Deze sjorring begint niet met een mastworp maar met een timmersteek.