fotolijn

Scoutfit Welpen

Het uniform/Scoutfit

Sinds september 2009 gebruikt men de term Scoutfit in plaats van uniform. Met de invoering van een nieuwe 'kledinglijn' werd de term Scoutfit ingevoerd omdat men van mening was dat uniform te militaristisch klonk en niet bij het huidige beeld van Scouting vond passen. Een benaming die ruim honderd jaar in gebruik is geweest vervaagt niet van de ene op de andere dag en zal daarom voorlopig wel door elkaar gebruikt blijven worden.

Vanaf de installatie wordt verwacht dat bij iedere activiteit het Scoutfit gedragen wordt. Het dragen van de Scoutfit heeft verschillende redenen. Het drukt de eenheid van de leden uit, het is ons visitekaartje en het is in veel gevallen praktisch.

Iedere speltak heeft zijn eigen Scoutfit-kleur. De Bevers hebben een rode blouse, Welpen een groene blouse, Scouts een beige blouse, Blauwe Vogels een blauwe blouse en Explorers, Roverscouts en Plusscouts een brique-rode blouse. Er bestaan ook waterscouts en luchtscouts. Deze hebben respectievelijk blauwe en  grijze blouses.

Achtergrond Uniform
Een van de eerste Britse Scouting uniformen, volgens Baden-Powell:

"Voor de jongen is een uniform een grote attractie. En wanneer het de kleding is, zoals een woudloper die draagt, geeft het hem het idee direct verbonden te zijn met de pioniers, die helden voor hem zijn. Het uniform maakt ook een broederschap. Omdat iedereen het gebruikt, bedekt het alle verschillen van klasse en landstreek." (Lessons from the Varsity of Life)

"Een Scout draagt geen opzichtig uniform" (Verkennen voor jongens)

"Dus, ook al kan het als immoreel gezien worden om te appelleren aan het tikje ijdelheid van jongens, heb ik insignes ingesteld..." (Lessons from the Varsity of Life, Baden-Powell)

"Vaak heb ik gezegd: het kan me niet schelen of een scout het uniform draagt of niet, als hij/zij maar met hart en ziel er bij is en de Scoutwet naleeft. Maar elke scout zal het uniform willen dragen als hij/zij er een kan kopen." (Wenken voor leiders)

De redenen voor het uniform waren dus: theater en verbeelding, de jongen wilde het graag, het geeft groepsgevoel en je ziet geen verschil tussen arm er rijk.

Het "theater" en groepsgevoel zijn tegenwoordig waarschijnlijk nog de belangrijkste redenen voor de aantrekkingskracht van het uniform. Baden-Powell moet ook geweten hebben dat de aantrekkingskracht voor jongens (en de meeste mannen) ook het "macho" karakter was en stiekem zal dit bij veel jongens en leiders nog steeds meespelen. Het verschil tussen rijk en arm is niet belangrijk meer. Vroeger kwamen rijke jongens in pak met stropdas en arme jongens met afgedragen kleding, maar tegenwoordig draagt iedereen afgedragen kleding.

Het uniform kent liefhebbers en haters en weinig daartussenin. Het is erg uitgesproken kleding en daarom gevoelig, want sommigen willen er niet anders uitzien dan ieder ander of hebben problemen met het militaire karakter (dat het natuurlijk wel een tikkeltje heeft) terwijl anderen het bijzondere, het theatrale juist leuk vinden. Van buiten Scouting wordt er vreemd tegenaan gekeken, wat ook traditie is, want de echt militaire uniformen van drumbands levert nooit commentaar op. Discussies over het uniform zijn er al vanaf de oprichting van Scouting en kunnen ook tegenwoordig op heftige discussies rekenen op forums. Volgens een recente enquête van Scouting staat echter een meerderheid nog achter het uniform.

Historie
Het Zuid-Afrikaans Politie uniform en het eerste scoutinguniform

Het eerste verkennersuniform heeft Baden-Powell grotendeels overgenomen van het uniform dat hij samengesteld had voor het Zuid-Afrikaanse politiekorps. Dit was een nieuw, door Baden-Powell opgezet, semi-militair politiekorps dat na de Boerenoorlog de orde moest handhaven in de voormalige Boeren-republieken. Voorop stond dat het een eenvoudig, comfortabel en praktisch uniform moest zijn voor het leven op het "veld". Onderdelen hiervan waren een informele kaki bloes, korte broek (tot de knieën), een halsdoek en de beroemde (Stentson)hoed met brede harde rand en vier deuken.

De korte broek en lange kousen hadden vooral een praktisch doel, de stoffen voor broeken in die tijd droogden erg langzaam. Zo was het gemakkelijk als je door een beekje moest waden om even je kousen uit te doen en een droge broek te houden. En als je door het hoge natte gras had gelopen hoefde je alleen droge kousen aan te trekken.

Waar kan ik een uniform kopen
Scoutingleden hebben een eigen winkel, namelijk de ScoutShop. De dichtstbijzijnde winkel is in Arnhem of Zwolle.
Scoutshop Arnhem:
Wichard van Pontlaan 114
6824GM Arnhem
Telefoon 026-4455874

Openingstijden
woensdag van 14.00 tot 17.30 uur
vrijdag van 14.00 tot 17.30 uur
zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Scoutshop Zwolle:
De van der Schuerenmarke 102
8016MC Zwolle
Telefoon 038-7850416

Openingstijden
Maandag 18:30-21:00
Woensdag 14:00-17:00
Donderdagavond op afspraak
Zaterdag 9:00-12:00

Een andere mogelijkheid is te bestellen via internet bij Scouting Nederland: http://www.scoutshop.nl

Voor eventuele tweedehands blouses kunt u gebruik maken van het prikbord in de hal. U kunt natuurlijk ook de leiding vragen of zij nog oud-leden kennen die misschien hun blouse willen verkopen.


Insignes

Scouting Nederland insigne
Dit komt op de linkerborstzak. Je bent nu bij Scouting Nederland, samen met zo´n 125.000 anderen. Tevens ben je nu bij Scouting in de wereld. En dat zijn er zo´n 25.000.000!  Toen in 1973 Scouting Nederland uit een fusie van meisjes en jongens -organisaties samen werd gevoegd, moest er ook een nieuw insigne ontworpen worden. Het werd een samenvoeging van het internationale meisjesteken en het internationale jongensteken. Het meisjesteken is blauw met een goud-geel klaverblad erop. In het klaverblad zitten twee sterren en een kompasnaald. De oorspronkelijke achtergrond was blauw en stond voor de blauwe hemel terwijl het klaverblad een symbool is voor de stralende zon. De golvende lijnen onderaan zijn vlammen, het teken van vriendschap tussen alle scoutingmeisjes over de hele wereld. De twee sterren symboliseren de wet en belofte en de kompasnaald wijst de juiste weg. Het jongensinsigne is paars met  een witte pijlpunt lelie erop. Twee sterren betekenen hier het teken van trouw en de naald wijst hier eveneens de goede weg. Het koord met de platte knoop geeft aan dat Scouting een wereldomvattende organisatie is.

Regio badge (optioneel)
Dit komt 8 cm onder de bovennaad van je rechter mouw. Je bent nu bij de Regio Rondom de IJssel. Het vignet heeft een aantal kenmerken die deze regio eigen heeft. De regio is ontstaan uit de voormalige districten Apeldoorn en Salland. In het logo zie je deze twee districten terug die zijn gescheiden door de IJssel.

Groepsdas
Iedere groep in de regio heeft een andere kleur das en zover we weten is er binnen Gelderland ook geen andere groep die deze kleur das heeft. De das is gemakkelijk als herkenning maar symboliseert de verbondenheid als groep. Er is gekozen voor een paarse das met een logo achterop. Het logo op de das symboliseert in het lichtblauwe de wijk Woudhuis/Osseveld. Daaronder de gele lelie die samen met het rood de kleuren van Apeldoorn symboliseert. Daar weer onder staat het blauwe klaverblad dat samen met het wit rode de Nederlandse vlag voorstelt. Dat allemaal gebundeld middels de gele lijn er rondom heen.

Groepsnaambandje
Dit komt boven aan je rechterarm. Hierop staat de naam van de groep. Zo kunnen vreemden die de das niet herkennen toch zien bij welke groep je zit.

Eventueel kunnen de nesttekens (Welpen) of ploegtekens (Scouts) aangebracht worden.

Insignes en badges die je later krijgt
Officieel is er alleen plek voor de zogenoemde basisinsignes en insignes die verworven zijn nadat men een aantal 'opdrachten' goed heeft uitgevoerd. Gelegenheids- of deelnemersbadges horen officieel niet op het uniform/Scoutfit. Echter, Scouting Nederland reikt bij de geringste gelegenheid zelf badges uit voor op het uniform/Scoutfit of verkoopt deze daarvoor.  Ook de insignes van kampen kunnen dus een plaatsje krijgen op je blouse.

Waar worden ze dan opgenaaid?
Wáár men bij Scouting zit komt op de rechter mouw. Dus groepsnaambandje en regiobadge. Op de linkermouw komen de ´prestaties´, de insignes die iemand behaald heeft. Bijvoorbeeld het kookinsigne. Met een beetje fantasie kun je stellen dat het een hele prestatie is dat je aan een zomerkamp hebt deelgenomen. Dit soort gelegenheidsbadges komen dus op de linker mouw. Landenbadges (vlag van land waar men minimaal enkele dagen op kamp is geweest) worden boven de linker borstzak genaaid. Je ziet steeds vaker dat bijzondere (internationale) badges ook in het gebied boven de linker borstzak worden genaaid.

Uniform WelpenInformatie

Zaterdag 10:00-12:00

Email:

Leiding:
Anita Sijrier, Peter Wijsbeek, Remko Visser, Yasmara Willems